Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΓΕΝΕΘΛΙΟΣ ΑΠΟΗΧΟΣ

Είχαμε την ευκαιρία η λέσχη ανάγνωσης Altra Riva να τιμήσει τα 100 χρόνια από την γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη με μια σειρά από εκδηλώσεις και την δημιουργία μιας έκθεσης με την υποστήριξη του ΕΚΕΒΙ και του Υπουργείου Πολιτισμού από τις 11 ως τις 24 Ιουλίου.
Σκηνογραφήσαμε την έκθεση με αντικείμενα-εμπνευστήρες που ο ποιητής με εμμονή αποδεχόταν ως λέξεις κλειδιά στο γλωσσικό εργαστήριό του. Επιχειρήσαμε να δημιουργήσουμε μια Ελυτική ατμόσφαιρα που με νότες και ψιθύρους θα έδινε στον επισκέπτη μια αίσθηση από το μοναδικό ποιητικό σύμπαν που κατασκεύασε ο Οδυσσέας Ελύτης.
Ύστερα, ένθερμοι οπαδοί της ποιητικής νοημοσύνης, όπως την όρισε εκείνος, αφήσαμε όλους όσους έστρεψαν το βλέμμα τους, είτε από περιέργεια, είτε από θαυμασμό, στη λυρική εικονοποιία του, να αφουγκραστούν με τα ίδια τους τα μάτια το μεγαλείο του ποιητή και της ποίησης. Απ' τις γρύλιες του μυαλού εκρήξεις μπλε και πολύχρωμες έμοιαζαν να γίνονται σαν εθνικός ύμνος.
Στη λιτή ανάγνωση ποιημάτων νέοι και νέες έδιναν πνοή σε στίχο ελεύθερο, σε ομοιοκατάληκτα δίστιχα ή σε ηλιόφωτες νησίδες ποιητικού στοχασμού. Έβλεπες αναπνοές βαθιές στα λόγια τους, με υγρά σύμφωνα, όμορφες σειρές λαμπερών φωνηέντων να αναβοσβήνουν μεθυστικά σαν σε πανηγύρι.
Πειστήκαμε λοιπόν όλοι, ότι η ποίηση του Ελύτη μπορεί να ξεσηκώσει ένα αίσθημα ανάτασης, μπορεί να φτιάξει ένα κύτταρο και να αναζωπυρώσει μια αχτίδα ατομικού φωτός.
Πειστήκαμε, προπαντός, ότι πολιτισμός είναι η συλλογική συνείδηση ενός και μόνο ανθρώπου που σαν ποιητής δημιουργεί, σαν αναγνώστης κωπηλατεί και σαν άνθρωπος λάμπει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου