Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

21 Ιουλίου 1928

(http://www.bookpress.gr/stiles/san-simera/karyotakis)                  kariot5Του Ευθύμιου Σακκά


Μια μέρα σαν σήμερα το 1928 ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης έθεσε τέλος στην ζωή του αυτοπυροβολούμενος στο στήθος. Είχε γεννηθεί στην Τρίπολη και κατά τα παιδικά του χρόνια η οικογένεια άλλαζε συνεχώς τόπους διαμονής εξαιτίας του επαγγέλματος του πατέρα του. Κατά την ενηλικίωσή του ο Καρυωτάκης θα αρχίσει να περιπλανάται από πόλη σε πόλη για τους ίδιους ακριβώς λόγους. 
Από την εφηβική του ηλικία έκανε τις πρώτες ποιητικές του απόπειρες που συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Νομική Σχολή της Αθήνας, δημοσιεύοντας κυρίως σε εφημερίδες της εποχής.
Το 1919 εκδόθηκε η πρώτη του συλλογή «Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων», ενώ έπειτα από δύο χρόνια ακολουθήσανε τα «Νηπενθή». Γνωστός πλέον ποιητής ο Καρυωτάκης θα γνωριστεί στην υπηρεσία που δούλευε με την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη και θα συνάψουν σχέση με το γνωστό άδοξο τέλος.
Το 1927 θα δημοσιευθεί η τελευταία του δουλειά «Ελεγεία και Σάτιρες» και ένα χρόνο αργότερα ο ποιητής θα πάρει μετάθεση στην Πρέβεζα. Επηρεασμένος από την σύφιλη από την οποία είχε προσβληθεί σε συνδυασμό με τα αισθήματα μοναξιάς και αποξένωσης που του προκαλούσαν οι επαρχιακές πόλεις ο Καρυωτάκης θα οδηγηθεί τελικά στην εθελούσια έξοδο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου