Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Αφιέρωμα στον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή

Νάσος Βαγενάς, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Τίτος Πατρίκιος, Κυριάκος Χαραλαμπίδης, και ο Δημήτρης Μαρωνίτης

«Δεν ήταν ο Καβάφης που
προηγήθηκε της εποχής του,

Πρόταση Ανάγνωσης

Η μεταμόρφωση

Φραντς Κάφκα

"Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας" έγραφε ο Κάφκα στον Όσκαρ Πόλλακ λίγα χρόνια πριν από τη συγγραφή της Μεταμόρφωσης, ενός έργου που ανήκει χωρίς αμφιβολία ακριβώς σ' αυτή την κατηγορία βιβλίων. Η Μεταμόρφωση γράφτηκε το 1912 και κυκλοφόρησε το 1916 - ένα από τα λίγα έργα του Τσέχου συγγραφέα που εκδόθηκαν όσο εκείνος ζούσε.
Ο πυρήνας του μύθου της Μεταμόρφωσης είναι τόσο απλός όσο και ασύλληπτος: ο Γκρέγκορ Σάμσα, ένας συνηθισμένος άνθρωπος, ξυπνάει ένα πρωί μεταμορφωμένος σε έντομο. Με αυτή τη βάση και μέσα από τα μάτια του ήρωα-εντόμου, ο Κάφκα στήνει μια καθαρά ρεαλιστική ιστορία, ένα απολύτως πιστευτό ψυχολογικό πείραμα, που υπογραμμίζεται από πλήθος οδυνηρά εύστοχων λεπτομερειών στην περιγραφή προσώπων και πραγμάτων. Αριστοτεχνικά ο Κάφκα όχι μόνο ξετυλίγει τις αγωνίες, τις ενοχές και την αλλοτρίωση του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά φτάνει και να μεταφράσει αυτή την άχαρη και ανούσια ύπαρξη σε ύλη, σε σωματική υπόσταση.
εκδόσεις Πατάκη, μετάφραση Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Δείγμα γραφής

"...Αργά τη νύχτα το φως στο καθιστικό έσβησε και τότε μόνο κατάλαβε ο Γκρέγκορ πως μέχρι εκείνη την ώρα οι γονείς και η αδερφή του ήταν ξυπνητοί γιατί άκουγε καθαρά τα βήματα και των τριών καθώς απομακρύνονταν πατώντας στις μύτες των ποδιών τους. Μέχρι το πρωί σίγουρα δε θα ερχόταν κανείς άλλος στο δωμάτιό του, είχε λοιπόν πολύ χρόνο για να σκεφτεί ανενόχλητος πώς να οργανώσει πλέον τη ζωή του. Τον γέμιζε όμως άγχος το δωμάτιο κι εκείνο το ταβάνι που κρεμόταν τόσο ψηλά από πάνω του, καθώς εκείνος ήταν αναγκασμένος να σέρνεται χάμω. Γιατί όμως; Πέντε χρόνια έμενε σ' αυτό εδώ το δωμάτιο. Τότε, με μια μισοσυνειδητή, μισοασύνειδη κίνηση, αλλά σπρωγμένος και από κάποιο αίσθημα ντροπής, χώθηκε κάτω από τον καναπέ και παρ' όλο που η πλάτη του πιεζόταν κάπως και δεν μπορούσε να σηκώσει το κεφάλι του, ένιωσε αμέσως πολύ πιο ευχάριστα και το μόνο που τον στεναχωρούσε ήταν που το σώμα του ήταν τόσο φαρδύ και δε χωρούσε να κρυφτεί εκεί μέσα εντελώς...."

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012


Λογοτεχνικά Βραβεία του περιοδικού "Διαβάζω": βραχείες λίστες


Αναζωογονημένη και χωρίς δραματική εκδοτική πτώση παρουσιάζεται η πεζογραφία παρά την οικονομική κρίση. Δραστήριοι οι μικροί εκδότες.

Πολιτική, οικονομία, και διαδίκτυο εξακολουθούν να εμπνέουν τους έλληνες συγγραφείς οι οποίοι φαίνεται να θεματοποιούν όλο και περισσότερο την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Πλούσιο και πολυποίκιλο το μυθιστόρημα, άρτιο το διήγημα, αυξημένο σε τίτλους και υψηλό το επίπεδο του ποιητικού λόγου.

Θύμα της οικονομικής κρίσης η κριτικοφιλολογική μελέτη, με υποτονική εκδοτική παραγωγή. Υψηλότερο το όριο ηλικίας των πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων: άνω των σαράντα ετών οι υποψήφιοι στην πεζογραφία και άνω των τριάντα στην ποίηση. Αυτά είναι τα γενικά συμπεράσματα που εξάγονται από τις βραχείες λίστες για τα Λογοτεχνικά Βραβεία 2012 του περιοδικού «Διαβάζω». Τις βραχείες λίστες για τα βραβεία, που αφορούν τη λογοτεχνική παραγωγή του 2011, ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο διευθυντής του περιοδικού Γιάννης Μπασκόζος.


Οι φιναλίστ των βραβείων, τα οποία δεν επιφυλάσσουν εκπλήξεις, ανά κατηγορία είναι:

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

χωρίς άλλα λόγια

35η Γιορτή Βιβλίου

E-mailΕκτύπωση
35giorti250122 εκδότες, χιλιάδες βιβλία, 24 παράλληλες εκδηλώσεις και μία κάλπη θα βρίσκονται από την Παρασκευή 4 Μαΐου έως την Κυριακή 20 Μαΐου στο Πεδίον του Άρεως. Η 35η Γιορτή Βιβλίου, έπειτα από 9 χρόνια περιπλανήσεων στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το Ζάππειο, επιστρέφει στον χώρο με τον οποίο ταυτίστηκε επιχειρώντας να σηματοδοτήσει, εκτός των άλλων, την επιστροφή των Αθηναίων στο Άλσος μετά την ανάπλασή του.
Η κεντρική καμπάνια της διοργάνωσης με τίτλο: «Με διάβασες; Χάρισέ με! Δώστε ένα βιβλίο, σώστε μία βιβλιοθήκη», αποτελεί προσπάθεια ενίσχυσης βιβλιοθηκών σε παραμεθόριες περιοχές και γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε κατά την περσινή γιορτή βιβλίου, οπότε συγκεντρώθηκαν 3.000 τίτλοι βιβλίων οι οποίοι στάλθηκαν σε βιβλιοθήκες της Λέρου και των Λειψών. Στην φετινή Γιορτή Βιβλίου θα συγκεντρωθούν βιβλία για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης και για την ενίσχυση των βιβλιοθηκών των Νοσοκομείων Παίδων, Αγίας Σοφίας και Αγλαΐας Κυριακού, καθώς και του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και του Γυμνασίου – Λυκείου Βερδικούσας της επαρχίας Ελασσόνας.


«Οι γελοιογράφοι bookάρουν»

Κατά τη διάρκεια της Γιορτής Βιβλίου 26 γελοιογράφοι διοργανώνουν έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας. Την Παρασκευή 4 Μαΐου, θα στηθεί κάλπη στον χώρο της έκθεσης γελοιογραφίας προκειμένου οι επισκέπτες να ψηφίσουν με τα δικά τους σκίτσα, ατάκες και συνθήματα. Οι συμμετέχοντες γελοιογράφοι θα βραβεύσουν την καλύτερη έμπνευση το Σάββατο 5 Μαΐου στις 8μμ. Η έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας συνδιοργανώνεται από τον ΣΕΒΑ και τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων

Πηγή: Bookpress

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Το ποίημα του μήνα... ΜΑΙΟΥ 2012

Η ΘΗΛΙΑ

Πρώτο. Οι αδένες του λαιμού σου χορεύουν
το αίμα στην παλέτα του λευκού. Αναπνέεις.
Ένα άγνωστο παιδί μέσα μας στιγμές πνίγεται
και στιγμές ανασαίνει


Όστρακα λαμπερά σπαρμένα στο βυθό μας.
Περπατούμε χέρι χέρι κι ο ουρανός σ' ακολουθεί.
Μα η παλιά Μούσα τήκεται στο φως που με τυφλώνει,
καθώς σβησμένα τα ίχνη της αναζητώ στην άμμο,
μήπως και βρω το μίτο να με φέρει πίσω στο λαβύρινθο.

Δες με και δες: ξαφνική περιδίνηση της μνήμης
που θα μας βγάλει στ' ακρογιάλι του πρώτου πνιγμού,
στ' αλωνάκι όπου λιχνίζεται στον αέρα το τίποτα,
στην ανοιχτή σκηνή όπου θα 'ρθει να μας σβήσει
και τους δυο μας μεγάλη κι αδυσώπητη η λάμψη.

Εσύ που εξιλεώνεις το χρόνο μ' ένα σου χαμόγελο
πες της σιγής να συλλαβίσει αυτούς τους στίχους,
μήπως και σχίσουμε το σάβανο που μας ξαναγεννά
μωρούς και νήπιους και πανέτοιμους πάλι
να κρεμαστούμε απ' τη σφιχτή θηλιά της αγάπης.

Ποίημα του Ευριπίδη Γαραντούδη από την συλλογή "Ονειρεύτηκα τη Genova", εκδόσεις Μελάνι,
Ιούλιος, 2011