Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ


Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπεί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο.

Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941.

Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα – άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας.



Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο, « Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους ».

Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολλαρίων.

Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πλήρωσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του.

Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο.

Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971.

Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995.

Παρά ταύτα, η Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις.



Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενωποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990.

Ενδεικτικό της σημερινής αξίας των Γερμανικών υποχρώσεων προς στην Ελλάδα είναι το ακόλουθο: εάν χρησιμοποιηθεί σαν τόκος ο μέσος τόκος των Κρατικών Ομολόγων των ΗΠΑ από το 1944 μεχρι το 2010, που είναι περίπου 6%, η σημερινή αξία του κατοχικού δανείου ανέρχεται στα 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτή των πολεμικών επανορθώσεων στα 332 δισεκατομμύρια δολάρια.



Στις 2 Ιουλίου 2011, ο Γάλλος οικονομολόγος και σύμβουλος της Γαλλικής κυβέρνησης Jacques Delpla δήλωσε ότι οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ανέρχονται σε 575 δισεκατομμύρια δολάρια (Les Echos, Saturday, July 2, 2011).

Ο Γερμανός ιστορικός οικονομολογίας Dr. Albrecht Ritschl συνέστησε στην Γερμανία να ακολουθήσει μία περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στην ευρωκρίση του 2008-2011, διότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη δικαιολογημένων απαιτήσεων για πολεμικές επανορθώσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (Der Spiegel, June 21, 2011, guardian.co.uk, June 21, 2011).



Οι Γερμανοί δεν άρπαξαν από τούς Έλληνες μόνο «ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους».

Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έχασε 13% του πληθυσμού της. Ένα μέρος αυτού του πληθυσμού χάθηκε στην μάχη, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό χάθηκε από την πείνα και τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών.

Οι Γερμανοί δολοφόνησαν τούς κατοίκους 89 Ελληνικών πόλεων και χωριών, έκαψαν περισότερα από 1700 χωριά και εκτέλεσαν πολλούς από τους κατοίκους αυτών των χωριών. Μετέτρεψαν την χώρα σε ερείπια, και λεηλάτησαν τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς.



Ζητούμε από την Γερμανική Κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, πού εκκρεμούν για πολλές δεκαετίες, πληρώνοντας το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, και πολεμικές επανορθώσεις ανάλογες των υλικών ζημιών, των εγκλημάτων και των λεηλασιών που διέπραξε η πολεμική μηχανή των Γερμανών.

"Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και Ζωγραφική"

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή κορυφώνονται όσο πλησιάζουμε στο τέλος του έτους.
Η έκθεση "Ο Κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και Ζωγραφική" περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, υδατογραφίες, κολάζ και σχέδια του ποιητή. Διαρκεί έως 27/11, στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν (τηλ. 210-3611206)  

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Οι Αυτοκράτορες του Βυζαντίου με μια ματιά ! !


Δυναστεία του Κωνσταντίνου

 324-337 Κωνσταντίνος Α' ο Μέγας (μονοκράτορας)

 337-353 Κωνστάντιος Β' (μαζί με τους συμβασιλείς Κωνσταντίνο Β' και Κώνστα)

 353-361 Κωνστάντιος Β' (μονοκράτορας)

 361-363 Ιουλιανός ο Παραβάτης ή Αποστάτης ή Μέγας

 363-364 Ιοβιανός

 364-378 Ουάλης

 378-379 Γρατιανός (μονοκράτορας)

Μελέτη της Ιστορίας του Βυζαντίου


Για την διευκόλυνση της μελέτης της βυζαντινής ιστοριογραφίας, είναι συνηθισμένο να χωρίζεται σε τρεις περιόδους. Οι περίοδοι αυτές είναι οι ίδιες που έχει καθιερωθεί να εφαρμόζονται και για την μελέτη της βυζαντινής γραμματείας, αλλά και για τη βυζαντινή περίοδο γενικότερα. Χρονολογίες σημαντικών γεγονότων της πολιτικής ιστορίας έχουν επιλεγεί σαν "ορόσημα" για τον διαχωρισμό αυτό, αλλά όπως είναι φανερό τα όρια δεν έχουν αυστηρή αποσαφήνιση όσον αφορά στα λοιπά πλην της βυζαντινής ιστορίας θέματα. Οι περίοδοι αυτές για την βυζαντινή ιστοριογραφία είναι:

 (324-641) - Πρωτοβυζαντινή ιστοριογραφία - (ή πρώιμη βυζαντινή ιστοριογραφία) - Από την έναρξη της μονοκρατορίας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, που συμπίπτει με τη μεταφορά της βασιλεύουσας της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην Κωνσταντινούπολη και την επίσημη αποδοχή του Χριστιανισμού, μέχρι τον θάνατο του αυτοκράτορα Ηράκλειου.

 (642-1204) - Μεσοβυζαντινή ιστοριογραφία - (ή μέση βυζαντινή ιστοριογραφία) - Από την πτώση της Αλεξάνδρειας στους Άραβες και την σταδιακή απώλεια της Ελληνιστικής Ανατολής, μέχρι την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους της Δ' Σταυροφορίας.

 (1205-1453) - Υστεροβυζαντινή ιστοριογραφία - (ή ύστερη βυζαντινή ιστοριογραφία) - Από την περίοδο της Φραγκοκρατίας στα εδάφη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και μέχρι την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Αφιέρωμα στο Βυζάντιο: η ανάγνωση του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο η λέσχη θα ασχοληθεί με το Βυζάντιο. Τα μέλη της αποφάσισαν να συναντηθούν στις 27 του Νοέμβρη για ένα εκτενές αφιέρωμα στο Βυζάντιο. Η μελέτη μπορεί να αφορά ιστοριογραφικά βιβλία ή το ιστορικό μυθιστόρημα.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω τίτλοι:

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Τι είναι το Βυζάντιο;, εκδόσεις Ωκεανίδα
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης, εκδόσεις Παπαδήμα
Ιστορία του Βυζαντίου του Σαββίδη, εκδόσεις Πατάκης
Βυζαντινή Χιλιετία του Μπεκ, εκδόσεις ΜΙΕΤ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Σκούφος από Πορφύρα της Δούκα, εκδόσεις Πατάκη
Ο καλός Χριστιανός του Γουσίδη, εκδόσεις Πατάκη
Η τριλογία του Λεωνάρδου, εκδόσεις Πατάκη
Πήραν την Πόλη, πήραν τη της Πόθου, εκδόσεις Πατάκη

Φυσικά υπάρχει τεράστια βιβλιογραφία για το Βυζάντιο και σίγουρα η ανάγνωση θα είναι μια πρόκληση για τα μέλη της λέσχης.

Εύχομαι Καλή Ανάγνωση

Συζητώντας για το διήγημα

"Το διήγημα είναι η συμπύκνωση χαρακτήρων, το ποίημα του πεζού λόγου..., μια αφαιρετική ματιά ενός παρ' ολίγον μυθιστορήματος..., η μικρή φόρμα που τόσα υπόσχεται και άλλα τόσο υπονοεί..."
Αυτά είναι μερικά από τα σχόλια που έγιναν στην πρώτη συνάντηση της λέσχης μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Τα μέλη της λέσχης επιδόθηκαν σε μια σκυταλοδρομία ανάγνωσης περισσότερο γιατί το διήγημα προκαλεί μια απνευστή και στακάτη μελέτη χαρακτήρων και καταστάσεων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα περισσότερα μέλη να διαβάσουν παραπάνω από ένα διηγήματα.
 Η πλήρης λίστα παρατίθεται:

Νησί από Ελαφρόπετρα της Νατάσας Κεσμέτη από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Του Έρωτα και του Θανάτου του Άγγελου Τερζάκη από τις εκδόσεις Εστία
Θα βρείτε τα οστά μου υπό σκιά, Θανάσης Βαλτινός, Άγρα
Γιατί δεν μιλάς για μένα, Λένα Διβάνη, Καστανιώτης
Το Διαβατήριο, Αντώνης Σαμαράκης, Ελευθερουδάκης
Ζητείται Ελπίς, Αντώνης Σαμαράκης, Ελευθερουδάκης
Νυχτερινή Ιστορία, Μ. Καραγάτσης, Εστία
Το Νερό της Βροχής, Μ. Καραγάτσης, Εστία
Συλλογή Διηγημάτων, Γιώργος Βιζυηνός, Συλλογή
Συλλογή Διηγημάτων, Γιώργος Ξενόπουλος, Αφοι Βλάσση
Τα Ρόδινα Ακρογιάλια & άλλα διηγήματα, Αλεξανδρος Παπαδιαμάντης, Εστία
Το Οριζόντιο Ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες, Αργύρης Χιόνης, Γαβριηλίδης
Γυναικών, Μιχάλη Γκανά, Μελάνι



Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Το ποίημα του μήνα...ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΤΟ ΣΚΑΚΙ

Έλα να παίξουμε.
Θα σου χαρίσω τη βασίλισσά μου
(Ήταν για μένα μια φορά η αγαπημένη
Τώρα δεν έχω πια αγαπημένη)
Θα σου χαρίσω τους πύργους μου
(Τώρα πια δεν πυροβολώ τους φίλους μου
Έχουν πεθάνει καιρό πριν από μένα)
Κι ο βασιλιάς αυτός δεν ήτανε ποτέ δικός μου
Κι ύστερα τόσους στρατιώτες τι τους θέλω;
(Τραβάνε μπρος, τυφλοί, χωρίς καν όνειρα)
Όλα, και τ' άλογά μου θα σ' τα δώσω
Μονάχα ετούτον τον τρελό μου θα κρατήσω
Που ξέρει μόνο σ' ένα χρώμα να πηγαίνει
Δρασκελώντας τη μια άκρη ως την άλλη
Γελώντας μπρος στις τόσες πανοπλίες σου
Μπαίνοντας μέσα στις γραμμές σου ξαφνικά
Αναστατώνοντας τις στέρεες παρατάξεις

Κι αυτή δεν έχει τέλος η παρτίδα

Μανόλης Αναγνωστάκης, ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1941-1971, Εκδόσεις Νεφέλη